Předvánoční úklid

18. 12. 2014 18:00

Vždy před Vánocemi či Velikonocemi se vyrojí velké množství článků o tom, jak se na tyto velké svátky dobře přichystat. Ve většině případů je mezi duchovními přípravami, zdobením, vařením a pečením zmiňován i velký úklid domácnosti. Mám však dojem, že v poslední době je velké gruntování, např. to předvánoční, velmi zatracováno. Hospodyňky se všude předhánějí v tom, kdo bude mít lépe napečeno, ale o úklidu se všichni znechuceně vyjadřují, že na tom přece Vánoce nestojí a tak na tom ani nespadnou. A že velké gruntování je zbytečnost.

Něco pravdy na tom možná bude - samozřejmě, že mít v pořádku svědomí a vztahy je důležitější, než mít vyleštěnou podlahu v kuchyni. Ale na druhou stranu si tak říkám, jestli hospodyňka, co vyklekává v kostele či vykecává u kávičky s přítelkyní pod záminkou udržování vztahu s Pánem i bližními, zatímco doma se jí kolem nábytku povalují chuchvalce prachu, v dřezu se hromadí neumyté nádobí a přes okna téměř není vidět, není tak trochu pokrytecká a nelže sama sobě i druhým do kapsy.

Co si budeme povídat, při úklidu je zaměstnáno hlavně naše tělo, naše ruce. A tak má hlava dostatek příležitostí přemýšlet, utřídit si myšlenky, modlit se. Občas při tom uklízení, cídění, zametání, vytírání a vysávání, utírání prachu a umývání oken člověk vyhrabe i v hlubinách vlastního svědomí věci, které je potřeba oprášit, otevřít, vyznat u zpovědi, vyříkat s partnerem či rodinou…

Pro mě osobně to klečení na kolenou při drhnutí dřevěné podlahy rýžákem nebo skloněný postoj při mytí záchodu má svůj potřebný efekt. Ty rádoby podřadné práce nás totiž mohou učit pokoře. Tak proč nespojit přípravu ke zpovědi s předvánočním úklidem? Protože pokud člověk chce, může platit, že čím důkladnější předvánoční úklid, tím důkladnější příprava ke zpovědi.

 

Co se týče úklidu, má ještě jednu důležitou složku, a to složku sociální. Pokud nežijete sami v bytě (což většina, řekla bych, nežije), může být úklid docela zábavnou věcí spojující lidi v dané domácnosti. Počínaje domluvou, kdo co s kým bude dělat, a konče společnou štědrovečerní večeří, u které se jen spokojeně rozhlížíme kolem sebe s pocitem dobře vykonané práce. Není přece nad koledy podkreslené zvukem vysavače. Společná práce utužuje vztahy. Lidi si při ní vykládají, někdy se i pohádají a pak je aspoň co usmiřovat. A ta sdílená radost z uklizeného domu…!

Ono totiž ať chceme nebo ne, úklid a následný stav „uklizeno“ je jeden z důležitých prvků, co navozuje onu známou atmosféru slavnosti. A jestliže Jsou pro nás Vánoce a Velikonoce slavností, pak úklid bude naprosto přirozenou součástí, která nemusí být o nic víc bolestivá než usmiřování s lidmi či přípravy ke zpovědi.

 

Lidi, co mě znají, vědí, že mám ráda věci pořádku, ale zároveň taky umím mít ve věcech pořádný brajgl. Poslední dobou se mi ten brajgl kupí na všechny strany, takže ty Vánoce jsou pro mě příležitost si pořádně uklidit. Už se na to těším. A tak Vám přeju požehnané nadcházející svátky Vánoc, aby spolu s duchovním klidem a vřelými vztahy byly ve své hmotné podstatě také uklizené a čisté.

Zobrazeno 3049×

Komentáře

LidiLidi

Theofila: "Přípravy ano, ale jít do hloubky proč." - no, s tím moc nesouhlasím a uvedu pár důvodů proč: 1.) máme podobenství o 10 pannách s lampami, co čekaly na ženicha, a jen těch 5 "do hloubky" připravených smělo na svatbu. 2.) celý advent k nám zaznívá "Přípravte cestu Pánu" 3.) a v Písmu stojí "Zajeď na hlubinu".
Právě proto, že je to Kristus, Světlo, tak bychom se měli připravit do hloubky.

theofila

@LidiLidi: Nevyjádřila jsem se asi přesně, takže: Jsem pro přípravy, ale u všeho, co dělám, se snažím zjistit, proč to dělám. Jít do hloubky = nespokojit se s první "krycí" odpovědí - tys upozorňovala na maskování lenosti, jiný si velkou aktivitou např. dokazuje svou nepostradatelnost, i když může tvrdit, že to přece dělá pro druhé.

Někdy mám dojem, že se snažíme Pána Boha si "ochočit", tj. my se připravíme a On přijde. Snaha je důležitá, ale výsledek je nezasloužený dar. Nakonec je podstatné hledět na Něj, co všechno mi dává, jak je dobrý, ne sledovat, zda jsem udělala dost... A tohle jsem tak nějak četla mezi řádky oněch článků.

Zobrazit 18 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio