Křesťan a jiná náboženství

17. 3. 2017 11:13

Ráda bych se podělila o několik otázek týkajících se jiných náboženství a prvků z nich, se kterými se běžně setkáváme. Článek není nijak zvlášť uspořádaný a chci v něm předložit myšlenky a otázky na něž jsem zatím nenašla uspokojivou odpověď. Budu ráda, pokud se zapojí a vyjádří i nějaký duchovní či teologicky vzdělaný člověk...

 

Zajímá mě primárně, co JE a co už NENÍ pro křesťana přijatelné a proč.

Běžně se setkáváme s nejrůznějšími prvky jiných náboženství, které jsou více či méně metamorfované dnešní západní společností, některé svůj původní význam stále nesou, u některých je naopak téměř setřený či pozměněný... Běžně se kolem nás vyskytují věci jako jóga, mandaly, tantrické masáže, akupunktura, nejrůznější sošky Budhů, typické pokrmy (u kterých se řeší, zda jsou "košer" či "halal"), typické prvky oblečení a účesů, rituály a zvyky atd... A jedním z prvků ryze typickým pro každé jednotlivé náboženství jsou pak posvátné knihy.

A právě tyto posvátné knihy to vše (mám dojem) trochu zamotávají.

- Setkala jsem se povětšinou s názorem, že přečíst si Korán, Tóru, Rgvédu a jiné podobné knihy, mít je doma, je většinou docela žádoucí, neboť se člověk seznámí se skutečným jádrem daného náboženství a toto studium mu umožní lépe pochopit mnohé z jiných náboženství, třeba i lépe být připraven na rozhovory, mít argumenty či dokonce lépe evangelizovat.

- Setkala jsem se povětšinou s názorem, že praktikováním jógy (i jen kvůli cvičení), akupunktury (i jen kvůli zdraví), jezení cizích jídel či zúčastňování se cizích obřadů (i jen ze zvědavosti či pro studijní a poznávací účely) je naopak krokem otevření se zlému... extrémnějším argumentem pak bývá následná svázanost zlými duchy a nutnost exorcismů atd.

Nic z toho nechci ani zpochybňovat, ani obhajovat, uvádím to jako většinový jev, se kterým jsem se setkala. Ale vzbuzuje to ve mě vždy otázku, jaktože tedy dílčí náboženské prvky by měly být nebezpečné a "svazovat zlem" a naopak čtení knih, které jsou zdrojem a pilířem samotného náboženství, je ok...

 

Jde mi o to, v čem tkví jádro problému.

1.Je pro křesťana vhodné/dobré/žádoucí číst nebo mít posvátné knihy jiných náboženství? Proč ano/ne?Jsou přijatelné všechny nebo jen některé? Které a proč?

2.Otvírám se zlému praktikováním některých věcí z jiných náboženství, i když mám jiné než náboženské důvody používání a není to pro mě modlou? Proč ano/ne? Jsou ne/přijatelné všechny takovéto věci, nebo jen některé? Které a proč?

3. Je v těchto věcech rozdíl mezi monoteistickými a polyteistickými a či neteistickými náboženstvími?

 

Nabízím ještě několik obvyklých argumentů, které však pro mě celou skutečnost ještě více zamotávají (a nevím, jestli je to jen jejich špatným použitím, nebo čím... 

- Když kněz na konci mše žehná, toto požehnání spočine na člověku bez ohledu na to, zda v něj věří nebo ne. Podobně tedy používání prvků jiných náboženství má své účinky bez ohledu na moji křesťanskou víru či účel používání.

- Svátosti nejsou jen o "materii", ale i o modlitbě, úkonu víry, konkrétních slovech a dalších věcech a jedno bez druhého svátost neudělá (politím druhého vodou ho automaticky nepokřtím). Podobně tedy i jednotlivé prvky cizího náboženství samy o sobě nemají ty účinky, když jsou vytrženy z kontextu náboženského použití.

 

Takže? Díky předem za vaše komentáře, argumenty a konstruktivní diskusi...

Zobrazeno 134160×

Komentáře

spitfire

Elfkam:I když si to může myslet nadpřirozené síly neovládne, jen jim otevře prostor k působení.

V možném světě medvídka Pú by si přece prasátko muselo všimnout, že je to to samé.
Otevřít dveře tomu co nazýváte nadpřirozené síly je způsobem jejich ovládání (těch nadpřirozených sil).


spitfire

BBB1: Působí to na mě tak, že kdo se bude všem cizím věcem vyhýbat a vidět za nimi ďábla, pak toho ďábla uvidí všude a skončí paradoxně jako jeho otrok...

Tím přece přistupujete na dialog LukášeD, když tam v závěru máte taky to působení ďábla (jako jeho otrok).
Spíš bych se zeptal LukášeD, zda bude tak jako u série Harryho Pottra stejně důsledný i u série Star Wars?

Zobrazit 114 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio