Zažít totalitu...

25. 11. 2019 18:25
Rubrika: Co přinesl den.

Někdy okolo 14 let, když jsem se zejména díky škole blíže dostala k tématům nacistického Německa a komunistického Československa, jsme s našima občas vedli rozhovory nad tím, zda a případně jak těm totalitám šlo zabránit. Mé tehdy hodně černobíle radikální vidění světa mi bránilo pochopit některé jevy.

Jak je možné, že tolik lidí s tím nesouhlasilo a přesto se to dělo a tak dlouho to fungovalo? Je jasné, že když je člověk sám, je snadno odstraněn, ale tak proč se ti lidi nedomluvili a nešli do toho společně? Vždyť když to pak v roce 1989 udělali, tak se to povedlo? Jaktože až po 40 letech, jaktože ne dřív?

A naši vysvětlovali, vysvětlovali... a já pochopila ledacos, ale konkrétně tento jev tedy stále ne a ne.

Až jednou... se k nám do vesnice přistěhoval člověk (pro potřeby tohoto článku mu říkejme třeba Pepa)... a já postupem času začala kolem sebe vidět, jak to funguje v praxi. Během poměrně krátké doby se mu "podařilo" rozdělit obyvatele na dva tábory. Jedni ho slepě a nekriticky obdivovali, druzí byli postupně víc a víc zděšeni jeho postupy a chováním. Typickým znakem bylo, že druhá skupina nebyla moc velká, ale zato byla tvořena téměř výhradně lidmi aktivními, kteří například chystali akce, vedli různá dílčí společenství či jinak pomahali a dělali něco pro ostatní nad rámec svého soukromí, přičemž spolupracovali s Pepou, což se ale postupem času ukazovalo jako nemožné. Pepa totiž nedokázal s nikým spolupracovat, uměl pouze rozkazovat a očekával od lidí okolo sebe, že jej budou uctivě poslouchat a plnit jen jeho představy a pokud to neudělali, nastal problém. Jakákoliv samostatná aktivita vyvolala velkou vlnu nelibosti a navíc jakýkoliv osobní i společný pokus o řešení stále narůstajících problémů nakonec vždy končil tím, že se to obracelo proti těm, co měli zájem situaci řešit, a později dokonce především proti jejich blízkým. Vedlejším efektem vyostřování situace s Pepou bylo vyostřování sporů a prohlubování propasti mezi oněmi dvěma skupinami.

Pepa byl při letmém a občasném setkání výrazná osobnost s až oslnivým projevem. Velmi společenský, sršící vtipem, energický a schopný, se spoustou skvělých nápadů, obklopen mnoha přáteli z blízka i zdaleka (ale zejména z daleka). 

Nicméně při bližším kontaktu vyžadujícím nějakou spolupráci se postupně víc a víc stával až despotickým a vlastně svým způsobem nebezpecnym. Čím aktivnější, zralejší a pevnější druhý byl, a čím méně se bál věci pravdivě nahlas pojmenovávat, tím větší problém s Pepou vznikal. 

Situace postupně dospěla do stádia, kdy se lidé začali stahovat, přestali o těch věcech spolu a před druhými mluvit, protože ať byli z kteréhokoliv tábora, jen se to zhoršovalo. Vše, co fungovalo, fungovat přestávalo, neboť aktivní lidé se radši stáhli, do ústraní neb za ty nervy, spory, veřejné hanobení a msty na dětech jim to nestálo. Pepa totiž zneužíval svého postavení k tomu, že kdykoliv měl možnost, nepohodlné spoluobčany veřejně dehonestoval, překrucoval věci ve svůj prospěch a tak ti lidé vlastně svým způsobem začali mizet. Ať už dobrovolně, nebo z veřejného nátlaku a donucení.

Nakonec se ale přecejen něco povedlo. Pár lidí přecejen našlo odvahu jít spor společně otevřeně řešit a neváhali nastavit vlastní kůži za ostatní, hnát to výše... A situaci to částečně pomohlo řešit, Pepa byl z vesnice odejit, nebo lépe řečeno byl přeložen jinam, neb Pepa byl kněz.

Pro jedno konkrétní místo se tím situace vyřešila a já bych moc ráda již dál neměla o čem psát. Nicméně po pár letech přišel kněz nový, s velmi podobným a možná ještě skrytěji rafinovaným přístupem projevujícím se velmi obdobně. Rány z prvního smutného období si lidé nesou dodnes a řešení předchozí situace jim vzalo tolik sil, že na tentýž boj v opakujícím se období již neměli sílu. Již nechtěli zažít tytéž spory se sousedy, se kterými žijete dennodenně celá léta - narozdíl od kněze, který přichází a odchází... A tak totalita trvá a snad to čeká na novou generaci, která se ještě nespálila a bude mít dost energie proti tomu semknout síly a postavit se na odpor.

Připadá mi to tedy docela podobné jako v historii, když tak nad tím přemýšlím - nejdřív relativně krátce Hitler, a pak po dlouhou dobu komunismus. 

 

To hlavní, co jsem si z toho odnesla, je citlivost vůči jedné věci: Začne to "Kdo nejde s námi, jde proti nám." a nakonec je z toho "Všichni proti všem." a člověk je vlastně sám.

Poslední dobou se obávám, že ta první půlka předchozí věty trochu hýbe naší společností. A trochu mě mrazí při představě, že když ani v církvi vůči tomu nejsme imunní a téměř neexistují systémové záchranné brzdy, co teprve v celospolečenském měřítku...

Zobrazeno 3307×

Komentáře

deFlegmatique

To o čem píšeš ještě není totalita - je to zneužití autority. Přesto, že se to projevuje podobně.

LidiLidi

Jenže to zneužití autority se v praxi projevilo totalitou, nebo ne?

LidiLidi

Máš pravdu v tom, že totalita ve smyslu politického zřízení to nebyla, ale všechny ostatní znaky to prostě nese a ty mechanismy fungování na tom lze pochopit poměrně dobře.

RomanS

"Jenže to zneužití autority se v praxi projevilo totalitou, nebo ne?"

NE. Naopak. Šlo o důsledné naplňování ideí komunismu - tak po převzetí moci následovala likvidace třídních nepřátel. V osmdesátých letech byl ale komunismus zvětralý a nakonec se rozpadl. Proč se tak dlouho držel, jste svým příkladem nevystihla. Pokusil bych se (vám) to objasnit třeba v nějakém bytovém semináři :-)

LidiLidi

Romane, já nemluvím o komunismu, ale o té farnosti.
Je jasné, že u komunismu i nacismu šlo o ideologii... V případě toho kněze šlo o zneužití autority, ale ten důsledek v podobě dopadu na reálný život farnosti byl obdobný.
Myslíte si, že pád komunismu opravdu nebyl ani trochu zapříčiněn obměnou generací? Z vyprávění rodičů vím, že při revoluci v 89 se hromada lidí nechtěla zapojit do protestů, ačkoliv s režimem nesouhlasili, právě proto, že se pokoušeli v 68. a tehdy se to nepovedlo a nechtěli to zažít znovu. Připadá mi to s tou farnosti dost podobné...
V čem je tedy rozdíl?

LidiLidi

Bytový seminář bych moc ráda, ale ten nejbližší ze zdravotních důvodů nedám a další v nedohlednu...

RomanS

Psala jste o své (nezodpovězené) otázce, jak to, že se to (totalita) udrželo, když většina byla proti. A došla k závěru, že zneužití autority se v praxi projevilo totalitou. Na tohle jsem reagoval. Časem a tudíž i (v) další generaci došlo k zvětrání/ vyprázdnění komunistické ideologie a postupnému oslabování režimu (přestože měl k dispozici do poslední chvíle k celou po desetiletí budovanou represivní a propagandistickou mašinérii). Vaše úvodní otázka tak zůstává stále ve vzduchu. To nedohledno snad není tak nedohledné...

LidiLidi

Ne ne ne, nerozumíte mi.
Otázky v první části článku nastinujou to, čemu moc nerozumím. Konkrétní popsána situace pak odpovídá zejména na jednu z nich, a to tu poslední. A jak tak vidím, tak stále asi neúplně.
Můj komentář o tom, že zneužití autority se v praxi projevilo totalitou je reakcí na @deF, nikoli zaver k otázkám v článku, a byl vztažen opravdu pouze na tu konkrétně popisovanou situaci ve farnosti. Měla jsem to napsat takto, aby to bylo jednoznačné: zneužití autority kněze se ve farnosti projevilo totalitou.
Asi zde ten termín totalita nepoužívám zcela správně, v plném významu toho slova. Nicméně nevím, jak jinak to nazvat...

Konkrétně na tu první otázku jsem opravdu v článku neodpověděl

RomanS


"zneužití autority kněze se ve farnosti projevilo totalitou"
Na to správně (před)odpověděl Flamengo:
To o čem píšeš ještě není totalita, je to zneužití autority.

RomanS

(To pidi okýnko na jeden řádek komentáře - to je peklo!)

LidiLidi

Rozumím.
Takže jde o pouze vnější podobnost? Mohl byste prosím definovat ten termín totalita? Ať to hledám kde to hledám, různí se to...

LidiLidi

Jo, souhlas. Zvlášť na mobilu.

LidiLidi

Vy říkáte, že časem došlo ke zvětrání ideologie. Tedy jinými slovy, komunisti si to prodělali sami? Takže i bez revoluce by se to rozpadlo? Vnímala jsem to právě spíš tak, že se konečně našla nějaká hromadnější shoda mezi těmi třídními nepřáteli a tím pádem bylo.mozne revoluci uspořádat v dostatecnem rozsahu, aby režim padl...

RomanS

Totalita je dána totalitní ideologií a totalitním režimem (ten si vládnoucí totalitní ideologie vytvoří). Historicky jsou nám známé dvě: komunismus a nacismus. Totalita je prakticky realizovaný "spásonosný" světonázor (návod na sekulární "spásu světa"), který v sobě obsahuje řešení všech zásadních otázek lidské existence, čímž postihuje veškěré lidské jednání - smýšlení - bytí. Zasahuje do všech oblastí lidského života, reguluje/přetváří je s cílem vytvořit kvalitativně novou společnost, v níž nebude dosud známých (společenských) zel.

RomanS

"Komunisti si to podělali sami?" Spíše přestali existovat, zvětrala sama ideologie, která je dělala tím, čím na počátku byli. Zůstal "pouze" komunistický režim ve formě reálného socialismu. Ten se zhroutil jako obr na hliněných nohách v celém socbloku naráz, poté, co do něj zaťal sekeru Gorbačov (domnívám se, že to dělal v "dobré" víře v komunismus).

deFlegmatique

Myslím, že sice Sametová revoluce přišla ze strany odpůrců režimu, ale zároveň díky tomu, že se režim sám od sebe rozpadal, mohla proběhnout bez krveprolévání a úspěšně.
Terezčin tatínek (můj tchán) byl v době Sametové revoluce na vojně a vzpomínal na to, že měl obavy, aby je neposlali befelem proti vlastním lidem. Prý ale díky tomu, že se nebál nahlas vymezovat proti režimu, tak se pak od nějakého nadřízeného dozvěděl, že takový rozkaz nehrozí - že už k tomu není vůle svrchu.

LidiLidi

Jéé, tak to je hezká definice, takovou jsem nenašla. To mi ledacos osvětluje... Děkuji.

deFlegmatique

Čet jsem Fuchsovu knížku, kde i zdůvodňuje, proč je tohle definice přiléhavá. (Ani široká, ani úzká.)

RomanS

Komunistická ideologie vycházela z dogmatu o vlastnictví tzv. výrobních prostředků. Odtud znárodnění a zákaz toho, čemu říkáme podnikatelská činnost. Toto dogma přešlo v režim, takže jakákoli aktivita tohoto druhu (až na okrajové výjimky) byla kriminalizována. Pod knutou režimu ale existovala (v její závěrečné fázi) černá ekonomická zóna, odspodu společnosti až po její špičky. I to byl přirozený tlak či zájem, který - spolu s rozpadem ideologie - vedl k zániku režimu.

cink2

Když sledují aktuální dění v Číně, jsem ráda, že u nás to skončilo ještě tak "sametově". Tam evidentně totalita ještě nevyvanula.

cink2

... mám spíše na mysli způsob potlačení studentských povstání, neb už i to, že nějaké protesty jsou odráží společenský vývoj.

RomanS

Čína je (ve srovnání s námi) jiná. Snad i že byla jiná před nástupem komunismu. A je jiná i v jeho trvání - mutování.

Ferenc

Díky za podněty k reflexi...

JiKu

Čína je fakt už pár tisíc let jiná. Tradičně je tam chápána společnost jako přesahující jedince. Společnost se neskládá z jedinců, ale na jedince se maximálně rozkládá.

To, co odlišuje tuto ideologii od jiných ideologií je (pro mě) příjemný fakt, že to Číňani nepovažují (již tradičně) za všelidské, ale za specificky čínské (a mají národy, které to nechápou, za barbarské). Berou to jako svou výhodu proti cizině a samozřejmě nebudou vnucovat tuto ideologii, aby se o svou výhodu nepřipravili.

majkiki

Krásně napsané. Pepa je skvělý, i když v tomto případě ne zcela úspěšný manipulátor. Takových lidí bohužel je docela dost a diskutovat s manipulátor je nemožné, stejně jak to popisujete velice trefně v článku. Jsem přesvědčená, že jsou povolání, která jsou pro manipulátory přímo magnetem, tam jde totiž o moc a o tu jde manipulátorovi především.
A poznámka pod čarou. Váš popis (i když to vámi nebylo vůbec takto myšleno, nespíš) mi připomněl jednoho manipulátora ze signálů. Taky se to tady "krásně" projevuje, jen to má samozřejmě jiné projevy na komunitním webu a ve farnosti. A přeji vám krásný den, opět.:)

hakuki

Myslím, že se hanebně zanedbává proklínání. Přitom jde o účinný prostředek duchovního boje slabého proti silným. Rozvoj toto kérygmatu by měl být podstatnou součástí katolické výuky a vzdělávání.

deFlegmatique

Proklínání je v rozporu s láskou. Nebrat.

hakuki

To je vcelku běžný omyl.

LidiLidi

hakuki: Tuhle agitku si strčte za klobouk.

hakuki

LidiLidi: j̶̧̛̟̗̼̮̥̜̺͈̫̟̃̈̈͗̊̾̍̌͗͝ẻ̸̳͎̝̰͚͖̭̲̠̔̎̎͌̈́̑̾͐̐͒ṇ̵̢̧̥̬̮̮̳̞̹͈̣͜͠s̴̢̡̝̫͕̰͎̖̟̲̹̼͇̟̋͌̕ͅi̷̢͛̄͑̀̂̋̀̀̀̚͘͘͝z̵̧̝͚͔͉͎͔̪͈̟̯̤̭̘̬͑̿͒͑̑̄̄̀̊̓̈́̂̑̚ͅa̴̡̛̗̲̗̲̣̞̐̌̑͊̄͊̑̃̽̃̀͆̅́̚͠ͅh̸̳̥̄͒͜͜͠͝ŗ̸̢̨͍̯͔̼͖͖̰̓͜á̴̡̫̫̙͉̬̬̳̪̤̣̖̀̄͗̾̾͊̄͒̓̋̆́ͅv̷̡̡̼̖̼̯͍̯̞̹͖̯̜̪̣̆̊̈́̒̈́͊́͋̌̓̒̀̈̋̕̕ë̷͕̲̼̠́̊͂̊ͅj̵̡̡̛̘̺͍̘̞͌͐̿̑̇̒̒̒̌́̆̿̽͗

deFlegmatique

Co je běžný omyl?

hakuki

Běžný znamená totéž, co často se vyskytující. Běžný omyl je tedy často se vyskytující omyl.

Tofl

Totalita a manipulace se vzájemně doplňují.
Jinak proč se Čechoslováci ozvali až po 40 letech a ne dřív ?
Oni se ozvali, ale v 68 je rozdrtili sovětské tanky od Brežněva.
V 89 se to povedlo, protože nešlo o revoltu jednotlivce (jediného státu), ale o dominový efekt rozpadu východního bloku v Evropě.

Tofl

@cink2 Nejen v Číně, ale paradoxně i v USA sílí levicové názoryhttps://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-spojene-staty-pruzkum-socialismus-kapitalismus-bernie-sadners-alexandria-ocasio-cortezova.A190611_125544_zahranicni_dtt

Jinak dnešní Čína je spíš o orwellovském "1984" či "Farmě zvířat". Spojenim komunistické ideologie a moderní technologie vznikla hrůznost, kterou byhc já osobně v Evropě nechtěl.

Tofl

@cink2 Nejen v Číně, ale paradoxně i v USA sílí levicové názory https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-spojene-staty-pruzkum-socialismus-kapitalismus-bernie-sadners-alexandria-ocasio-cortezova.A190611_125544_zahranicni_dtt

Jinak dnešní Čína je spíš o orwellovském "1984" či "Farmě zvířat". Spojenim komunistické ideologie a moderní technologie vznikla hrůznost, kterou byhc já osobně v Evropě nechtěl.

Zobrazit 38 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio